Mavrica

“Svobode naše jabolko se zlato nam zakotalilo je v kri in blato, in preden spet zasije v slavi VSI bomo blatni in vsi KRVAVI. “ Oton Zupančič 1945

Slovenci, Hrvati, Srbi in Nemci na Kranjskem

Komentiraj

Objavil/a polonika 4.11.2010 ob 14:26 pod Zgodovina

Iz knjige: Janez Vajkard Valvazor 1689: Čast in Slava vojvodine Kranjske:

OSREDNJA Kranjska ima 4 različne vrste prebivalcev.

1. Prebivalci Kočevja, Poljan in drugih krajev tam v bližini (je cela grofija), ki jim pravijo Gottscheer, Kočevarji, nosijo posebno nošo; tudi v govoru uporabljajo nek poseben nemški in skoraj frankovski način govora, vendar tako, da jih Nemec ne bo lahko razumel, Kranjec pa od tega ne razume niti besede. So bogaboječi in delovni, veliko se jih preživlja z delom z lesom, in izdelujejo skodele, rete, obode za site,…… in še veliko različnih lesenih pososd, ki jih vozijo in nosijo daleč v druge dežele.

2.  Med Novim mestom in Metliko na Gorjancih živijo Uskoki ali Vlahi (srbi); ti imajo spet neko posebno nošo in poseben jezik, razen tega pa tudi svojo posebno vero, ki je skoraj enaka grški. In se imenujejo Staroverci in priznavajo kot svojega duhovnega poglavarja patriarha v Carigradu in na Moskovskem. Govorijo tudi svoj lastni vlaški jezik, ki pa se le ne razlikuje preveč od hrvaškega).
Kar se tiče njihovega preživljanja, si gavečinoma zagotavljajo z ropanjem in goljufanjem, vendar večinoma ropajo po Turčiji. Rekel sem večinoma. Kajti če bi lahko tudi v bližnji okolicikaj dobili, nič ne razlikujejo med prijateljem in sovražnikom, vse jim je dobro, nič ne bodo pustili vnemer. Mnogi med njimi kupčujejo in goljufajo s konji, prav dobrikonjski mešetarji in goljufi so. In če tudi sicer koga lahko naučijo kake spretnosti, za to nikoli niso preleni. Med njimi je tudi dosti poštenih ljudi. K ROPANJU JIH NE ŽENE NUJNA POTREBA, kajti na razpolago imajo rodovitno hribovje, kjer raste žito, vinska trta in sadje, poleg tega redijo vso mogočo živino. Toda NJIHOVO NEZMERNO ŽIVLJENJE  je krivo za to, da s tem ne shajajo dolgo, dokler nič več ne ostane, temveč so vse pognali skozi grlo in želodec in pri tem ZELO VESTNO DRŽIJO SKUPAJ. Vse mora biti naenkrat, kot bi jim grozila huda kazen ali bi bilo od tega odvisno njihovo življenje, če bi krakoli prepusti. In tako kot požrešnost poraja sina z imenom pomanjkanje, tako si morajo tudi ti pošteni Uskoki, če so prišli do konca z delom svojega požiralnika,pomagati, če nepri Turkih, pa pri SVOJIH SOSEDIH; ali pa si morajo pripasati sabljo in iti naokoli, da bi si nekaj našli, iz česar bi spet lahko naredili nov
aurum portabile ali denarec za plačilo zapitka.

3. Tretji narod tvorijo Hrvati, ki živijo pri Metliki, Podbrezju, Vinici, Črnomlju in okoli teh krajev. Ti se spet oblačijo na poseben način, namreč kot pravi Hrvati, pa tudi njihov jezik je hrvaški. Imajo lepa, velika in zelo dobra obdelovalna polja in najboljše vinograde, pa tudi odlično pašo za živino; dostikrat hodijo tudi na roparske pohode v Turčijo, zlasti tisti, ki živijo pri Vinici.

4. Preostali so pravi Kranjci, ki so tako po obleki kot po jeziku enaki Dolenjcem. Svoj kruh kot delovni ljudje tako rekoč iztrgajo zemlji s prizadevnim poljdelstvom in živinorejo; delno tudi kupčujejo z volmi in platnom v Istri in na območju Benetk; tudi z medom, vinom in polšjimi kožicami, ki jih nosijo v zelo oddaljene dežele kot na primer v Holandijo ter celo Anglijo in Španijo.
Mnogi med njimi se preživljajo s tovarništvom, in sicer nosijo vino s konji v Ljubljani. Mnogi od njih živijo od soli, hodijo po sol do morja ali do Cerknice in jo nosijo na tovornih konjih ne samo po deželi, temveč tudi na Štajersko. To so ljudje, ki so zelo delavni pri svojem delu in se ne ustrašijo nobenega napora, če je le mogoče zaslužiti kak pfenig. Ni jih malo, ki si iščejo zaslužek pri izdelovanju lesenih posod, tako kot Kočevarji. Razen tega so med njimi še drugi rokodelci in sicer je veliko lončarjev, zidarjev, apneninčarjev in podobno.

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “Slovenci, Hrvati, Srbi in Nemci na Kranjskem”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !